Investeste intr-un lanţ alimentar integrat

Articol publicat in revista Ziarul Agricultorilor, editia lunii aprilie

     "Fondurile Europene reprezintă în continuare oportunitatea de care firmele din România trebuie să profite la maxim. Constatăm că în ultimul timp birocraţia s-a mai redus iar 

returnarea banilor se face mai rapid, acestea fiind semnale pozitive atât din partea guvernului cât şi a autorităţilor care gestionează programele cu fonduri europene.
     Nova Pan, în calitate de furnizor de instalaţii şi echipamente, a făcut permanent lobby pentru accesarea banilor europeni. „încă din discuţiile pe care le purtam în 2006 şi 2007, cu parteneri din Polonia şi Cehia, am înţeles avantajul oferit de accesarea Fondurilor Europene şi anume acela de a parcurge mai uşor şi mai rapid etapele de dezvoltare", afirmă directorul companiei, dl. Ciprian Brebeanu.
Unul dintre proiectele realizate în 2014 este şi cel implementat de firma Transion Agro din Luncaviţa, firmă care cultivă cu cereale o suprafaţă de peste 1.500 ha. Dl. Traian Grigore, proprietarul firmei, a avut curajul şi viziunea de a accesa fonduri europene pentru realizarea unui Complex agro-alimentar care cuprinde: Silozuri de cereale, Moară, Silozuri de făină şi Brutărie. Aşadar, O INVESTIÅ¢IE prin care s-a creat UN LANÅ¢ AGRO-ALIMENTAR INTEGRAT.
în conformitate cu SubMăsura 4.2 - AFIR, acest tip de proiect va fi finanţat şi în 2015 cu maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi suma de 2,5 mil. euro.
     Din punct de vedere tehnic, proiectul Transion Agro cuprinde două secţiuni: Secţiunea Moară de grâu şi Secţiunea Depozitare şi Ambalare făină.
Capacitatea de procesare a morii este de 50 tone/zi grâu moale pentru panificaţie, cu un coeficient minim de extracţie de 75%, aceasta însemnând că la procesarea unei cantităţi de 1000 kg de grâu vor rezulta minim 750 kg făină şi 250 kg tărâţă. Moara produce toate tipurile de făinuri utilizate în industria alimentară, de la făina tip 000 până la cea integrală, cea din urmă tot mai des utilizată în industria alimentară datorită calităţilor nutriţionale ale acesteia. Tărâţa rezultată din procesul de măcinare, fină şi grosieră, este utilizată în panificaţie şi în zootehnie, la hrana animalelor.
Secţiunea de depozitare a făinurilor, alcătuită din 4 silozuri metalice, cu o capacitate totală de 90 tone, reprezintă soluţia optimă de stocare, conferind printre alte avantaje, pe acela al maturării suplimentare a făinurilor şi aerarea acestora prin transportul pneumatic atât la extracţia din siloz cât şi la transferul către ambalare.
     Ambalarea făinii este realizată în regim semiautomat, în saci de 40-50 kg sau în pungi de 1 kg. De asemenea, făinurile pot fi preluate din silozuri şi încărcate în autocisternă, prin intermediul sistemului complet automatizat, acţionat şi controlat prin intermediul telecomenzii.
Instalaţiile beneficiază de tehnologie performantă de automatizare şi control cu maximă flexibilitate, utilizându-se, atât pentru moară cât şi pentru depozitul de făinuri, un controler programabil Siemens, cu control de la distanţă prin Internet.
Următoarea investiţie din cadrul proiectului Transion Agro, ce va fi iniţiată anul acesta, este Brutăria, astfel lanţul alimentar devine unul INTEGRAT, GRâUL transformându-se în PâINE.
     „Având plăcerea să-l cunosc pe dl. Grigore, cu prilejul acestei investiţii, am văzut că este un om care face lucrurile cu pasiune, le face bine şi le duce până la capăt. Åži, cu siguranţă, investitori aşa cum este dl. Grigore sunt mulţi în România, oameni perseverenţi, care au pasiune, viziune şi curaj. Iar Fondurile Europene poate şi trebuie să reprezinte pentru aceştia o mână întinsă, de care trebuie profitat cât mai mult", apreciază dl. Brebeanu."

 

Articol publicat in revista Ziarul Agricultorilor, editia lunii aprilie  pentru a descarca revista.

 

Acceseaza AICI pagina de prezentare pentru mori de grau si porumb oferite de Nova Pan.