Despre Gogosile inelare

   La 22 iunie 1874 a fost creata prima gogoasa in forma de inel. Obiceiul prajirii bulelor de aluat in grasime incinsa apartine, dupa cate se pare, olandezilor, care au adus cu ei tehnica gogosilor si in Statele Unite. Aceasta a prins imediat, deoarece esxista o problema: preparatele nu se coceau niciodata suficient in centru.

   Solutia ingenioasa a fost gasita de capitanul Hanson Crockett Gregory, fiul lui Elizabeth Gregory, renumita in New England pentru gogosile sale delicioase. Inaintea plecarii intr-un lung voiaj pe mare, doamna Gregory i-a pus fiului sau cateva gogosi pentru drum alaturi de reteta, pentru ca tanarul capitan sa-si poata savura oricand delicioasele produse. Capitanul se pare ca avea dificultati in a carmui vasul si a muscat din gogoasa in acelasi timp. Atunci i-a venit ideea de a-si trece degetul prin mijlocul gogosii. Incantat de descoperirea sa, i-a cerut bucatarului sa-i prepare numai gogosi cu forma inelara.
   Noul model de gogoasa a devenit popular imediat, in Statele Unite in special. In timpul Primului Razboi Mondial, gogoasa isi castigase deja statutul de preparat favorit al americanilor. Pentru a satisface cererea din ce in ce mai mare de gogosi, un emigrant rus, Adolph Levitt, a confectionat prima masina de facut gogosi, iar in anii '40 şi '50 au fost lansate lanturi de localuri celebre astazi in toata lumea, care se ocupau cu prepararea diferitelor sortimente de gogosi.